Risotto is één van de vele gerechten die mij ongelooflijk gelukkig maken. Dit recept van Ottolenghi (ik ben gek op recepten van deze meneer!) met parelgort is een geweldige variant op de gebruikelijke recepten met rijst. De ingrediënten in dit gerecht zijn heel verrassend en gebruik je vast niet dagelijks. Absoluut geen reden om je hierdoor af te laten schrikken, want de smaakcombinaties zullen je zeker blij maken! Daarnaast vind je alle ingrediënten gewoon in de supermarkt, dat vind ik persoonlijk altijd erg fijn.
Het gerecht heeft een heerlijk warme smaak door het gerookte paprikapoeder en de chilli, met frisse hints van de citroen en bleekselderij. De feta met de zoete anijsachtige smaak van geroosterd karwijzaad maken het helemaal af. Als je net als ik een risottolover bent, zal dit recept je niet teleurstellen, beloofd!
Benodigdheden (voor 4 personen)
- 200 g parelgort (bijvoorbeeld van Lassie)
- 6 el olijfolie
- 2 kleine stengels bleekselderij, in blokjes van 5 mm
- 2 kleine sjalotten, in blokjes van 5 mm
- 4 tenen knoflook, in blokjes van 5 mm
- 4 takjes tijm
- 1/ 2 tl gerookt paprikapoeder (bijvoorbeeld van La Chinata, verkrijgbaar bij Dille & Kamille en veel AH’s)
- 1 laurierblad
- 4 reepjes citroenschil
- ½ tl chilivlokken
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 700 ml groentebouillon
- 300 ml passata di pomodoro (tomatenpuree)
- 1 el karwijzaad
- 300 gr verkruimelde feta
- 1 el verse of gevriesdroogde oregano, gehakt
Zo maak je het
Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote pan met een dikke bodem en voeg vervolgens de sjalotten en bleekselderij toe. Na een paar minuten voeg je de knoflook toe en dit laat je op laag vuur nog even mee fruiten. Daarna voeg je de gort, tijm, paprikapoeder, laurier, citroenschilletjes, chillivlokken, tomatenpuree -en blokjes en bouillon toe. Breng het al roerend aan de kook.
Zet het vuur zo hoog dat het net tegen de kook aan zit en laat het gerecht vervolgens drie kwartier met de deksel op de pan pruttelen. Zorg wel dat je het af en toe doorroert, zodat je risotto niet aankoekt aan de bodem van de pan.
Ondertussen doe je de verkruimelde feta in een schaaltje en giet je hierover de olijfolie (een goede, extra vergine soort is het allerlekkerst). Zet een klein koekenpannetje op het vuur en rooster hierin het karwijzaad. Grappig: de zaadjes gaan springen in je pan als ze geroosterd zijn! Als je een vijzel hebt kun je hierin de geroosterde zaadjes lichtjes kneuzen. Anders doe je dit bijvoorbeeld door de zaadjes op een snijplank te leggen en door een spatel hier plat op te leggen en de zaadjes vervolgens lichtjes te ‘pletten’. Daarna doe je zaadjes en de oregano bij het fetamengsel en roer je het door.
Check of de risotto gaar is, de gort heeft dan nog een lichte bite. Dan is het tijd om je gerecht te serveren! Schep de risotto op een mooi bord en serveer het met een beetje van de gemarineerde feta on top. Om het helemaal af te maken leg je er nog een beetje verse oregano op, geniet ervan!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.