Mind

Kernwaarden & keuzes maken

Knopen doorhakken is soms verrekte lastig. Wanneer je gevoel het ene zegt en je verstand het ander, waar kies je dan in vredesnaam voor? Bewust zijn van je eigen waarden kan je erbij helpen betere keuzes te maken. In dit artikel lees je hoe je je persoonlijk kernwaarden bepaalt en hoe dit voor betere keuzes kan zorgen! 

Wat zijn kernwaarden?

Je waarden zijn een set van zaken die jij het allerbelangrijkst vindt in het leven. Ze gaan over hoe je je tijd wil besteden, hoe je met mensen om wilt gaan, hoe je door anderen behandeld wilt worden en hoe je met de wereld om wilt gaan. Kortweg: als je op deze manier zou leven dan zou je naar jouw idee je tijd op deze aardbol het meest waardevol doorbrengen.

Bepaal je eigen kernwaarden

Je kunt je waarden bepalen op veel verschillende manieren. In deze blog deel ik één manier met je. Neem er even de tijd voor en doe het bij voorkeur in je eentje, zodat je echt op jezelf kunt focussen.

Neem een A4’tje waarop je een tijdlijn uittekent. Markeer op de lijn levensjaren (of levensfasen kan ook) tot de leeftijd die je nu hebt.

Voor de jaren die er voor jou uitspringen in positief opzicht maak je blokjes boven de lijn, voor de jaren waar je je minder goed bij voelt creëer je blokjes onder lijn. Schrijf in die blokjes de gebeurtenissen en keuzes op die voor jou het belangrijkst waren. Je kunt dit ook per levensfase doen als bepaalde jaren hetzelfde gevoel bij je oproepen.

Nu heb je een overzicht van de belangrijke momenten in je leven. Zowel de positieve als negatieve momenten zeggen heel veel over jouw waarden. Kijk vervolgens wat je als rode draad uit deze gebeurtenissen kunt halen.

– Op welk van deze momenten voelde je je het allergelukkigst? Welk gedrag, omstandigheden, contact met mensen om je heen zorgden hiervoor?
– Welke keuzes/gebeurtenissen waren voor jou het belangrijkst?
– Wat zeggen deze gebeurtenissen/keuzes over jouw gedachten over omgaan met anderen, werk/studie, je vrije tijd, de houding die je wilt aannemen?
– Wanneer maakte je keuzes vanuit angst? Angst waarvoor? Wat was de uitkomst daarvan?

Bovenstaande vragen kunnen je helpen de rode draad te ontdekken. Hieraan link je vervolgens je kernwaarden: woorden die (delen van) deze rode draad eigenlijk samenvatten. Op de afbeeldingen in dit artikel vind je voorbeelden, maar kijk vooral naar je eigen verhaal. Koppel hieraan zo’n vijf verschillende kernwaarden, meer of minder kan ook, het gaat er om dat het plaatje voor jou compleet voelt. Hopateee, daar heb je ze dan!

Keuzes maken voor gevorderden

Wanneer je je persoonlijke waarden goed kent kun je deze gebruiken wanneer je voor een keuze staat. Kernwaarden zijn heel erg persoonlijk, dus ze laten je zien welke keus het best bij jóu past. Met het opstellen van je kernwaarden creëer je eigenlijk een soort kompas voor jezelf, waarmee je helderder in de richting van je eigen doelen kunt navigeren.

Kiezen tussen wat je verstand en je gevoel zegt wordt makkelijker, omdat je kernwaarden het al voor je samenvatten. Stel je twijfelt of je wel of niet een gesprek met je leidinggevende aan moet gaan over iets dat je al een poosje dwars zit op je werk. Een kernwaarde als ‘openheid’, ‘assertiviteit’ of ‘eerlijkheid’ kan je er nu aan herinneren dat het voor jou belangrijk is om dit gesprek wél aan te gaan. Het is een soort stok achter de deur die ervoor kan zorgen dat je keuzes niet langer maakt vanuit angst (‘ik durf dat lastige gesprek niet aan te gaan, dus ik laat het maar zo’), maar vanuit je kracht.

Je kunt het! Succes!

Geef een reactie