Mind

Over Roaring 20s

Misschien heb je het je al eens afgevraagd toen je op een link naar mijn blog klikte, waarom heet die blog van Femke eigenlijk Roaring 20s? En wat heeft dat in vredesnaam met haar reis naar Nepal te maken? Nou, niet zoveel, aan de ene kant en aan de andere kant alles! Ik ben deze blog gestart, met het idee niet alleen over reizen te gaan schrijven, maar over wat er zich in mijn leven afspeelt na mijn studententijd.

Nu ik 24 en afgestudeerd ben, breekt er een nieuw tijdperk aan. Ik merk het in mijn omgeving, maar ook in de media dat deze periode door vele generatiegenoten als roerig worden ervaren. En dat heeft zo zijn gevolgen. De Volkskrant schrijft in februari dit jaar dat maar liefst 16 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar last hebben van burn-outklachten.

Dat heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld het moeten dealen met een dagelijkse overload aan informatie, de ‘luxe’ van alle keus hebben en de sociale druk die social media met zich meebrengt is iets waar we als generatie mee om moeten leren gaan. Als afgestudeerden en young professionals voelen we dat het de hoogste tijd om ‘het’ te gaan maken, maar eigenlijk hebben we geen flauw idee wat ‘het’ is, want de keuzes, mogelijkheden en informatie vliegen ons om de oren.

Anderzijds hoeven we LinkedIn of Facebook maar te openen, of we zien tientallen vage bekenden voorbij komen die cum laude afgestudeerd zijn, een fantastische baan hebben binnengekopt of samen zijn gaan wonen. Hoewel jij geen flauw idee hebt waar je mee bezig bent, lijken al die andere millenials hun leven perfect voor elkaar te hebben. Waarom zij wel en jij niet? We leggen onszelf hiermee zoveel druk op dat het me niet verbaast dat de burn-outcijfers omhoog schieten.

Als afgestuurd psycholoog talentontwikkeling en millenial wil ik kijken hoe dat anders kan. Met Roaring 20s hoop ik te kunnen laten zien dat die tijd na je studententijd en de eerste jaren van je carrière een ontdekkingstocht is en mág zijn. Dat het vooral gaat om zoeken naar waar jouw talenten liggen en wat jou gelukkig maakt. Ik geloof er heilig in dat we er allemaal veel gelukkiger van worden als we dat tot onze focus maken. Die jaren als twintiger mogen dan roerig zijn, maar hopelijk kijk je er later vooral op terug als één groot avontuur!

Mijn reis naar Nepal en hierna Indonesië en Maleisië (en hopelijk nog vele reisjes hierna) is onderdeel van mijn Roaring 20s. Verder neem ik je straks mee in mijn persoonlijke banenzoektocht en bij wat er verder op mijn pad komt als net afgestudeerde. Vanuit mijn studie en grootste interesse ga ik in blogs onderwerpen aansnijden als het zoeken en inzetten van je talenten, hoe je positieve psychologie kunt gebruiken om een leuker leven te hebben en ga ik hierover het gesprek aan met anderen.

Zo, dan weet je ook weer hoe dat zit, tot de volgende!


Wil je alvast meer lezen over dit onderwerp?
Onderstaande boeken zijn geschreven voor en door Nederlandse millenials.
"In Fuck the quarterlife crisis gaat Femke Kamps, twintiger én ervaringsdeskundige, in vier overzichtelijke thema's - social media, succes, relaties en geluk - op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken en uitdagingen waar twintigers mee worden geconfronteerd. Inzichten van verschillende experts, coaches, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vullen Femkes eigen verhaal aan. Want: waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen?"

Generatie EI schrijft het volgende: "In een erg positief daglicht staan we niet, generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000). We zouden lui zijn en onszelf overschatten. Maar dat is een vertekend beeld: we willen juist iets van onze levens maken, terwijl het erg moeilijk blijkt om te kiezen uit een teveel aan mogelijkheden.

Rosa Surachno, die net als vele anderen overspannen raakte door haar drukke bestaan, dook in dit onderwerp en zocht uit waarom wij zoveel last hebben van hoge verwachtingen en prestatiedruk, maar bovenal waarom we onszelf niet de ruimte geven om fouten te maken. Ze sprak met ervaringsdeskundigen, professionals en generatiegenoten, en het resultaat is dit leuke, praktische (hand)boek voor de generatie die meer dan ooit behoefte heeft aan houvast."